Russisk verdensmester til Egtved.

 

Det blev en særdeles forrygende start på den nye sæson i 2003 på

Musikskolen, da den bare 22-årige russiske accordeonspiller

Alexander Poeluev gav koncert i Egtved.

Et accordeon er en kunstnerisk videreudvikling af harmonikaen. 

Musikskolen indbød alle musikinteresserede til en enestående solokoncert med den unge kunstner onsdag, den 13. august 2003 kl. 19.00 i Vingsted Centrets runde sal.

Her kunne man nyde musik af bl.a. Bach, Grieg, Liszt samt musik af russiske komponister. Derudover blev der spillet fransk, østeuropæisk  og sydamerikansk musik.

Musikalsk var det et meget varieret program.

 Alexander Poeluev blev født den 12. januar 1981 i Rostov on Don i Rusland. Allerede som 6-årig blev han optaget på byens "Tchaikowsky-Børnemusikskole ". Efter sin afgangseksamen i 1996 begyndte han et professionelt studium på Rostov Statskonservatorium; men flyttede allerede året efter - 1997 - til Moskva, hvor han fortsatte sine studier på "A. Schnittke- Musikakadamiet" hos den berømte professor Viatcheslav Semyonov, som for øvrigt har lavet flere utrolig flotte og velbesøgte koncerter i Danmark.

Alexander Poeluev var kommet til en lærer, som fik hans enestående talent til at blomstre, således at han i 1997 og igen i 2000 vandt den højeste konkurrence for accordeonister i Rusland. Sit internationale gennembrud fik den unge solist imidlertid i Danmark.

I efteråret 2002 var København nemlig værtsby for verdensmesterskabs-konkurrencen - Coupe Mondiale. Der var rekorddeltagelse med 107 solister fra 20 lande.  Her oplevede et stort internationalt publikum Alexander Poeluevs store sejr, da han i overlegen stil, og som den første kandidat nogensinde, vandt i hele 2 kategorier.

I hovedkategorien, spillede han et krævende koncertprogram - inkl. et pligtstykke - på godt 70 minutter - udenad. Derefter spillede han i en ny kategori for pianoaccordeon 5 store værker - udenad. Og da han så ved gallakoncerten i "Den sorte Diamant" blev fejret som den store vinder, spillede han endnu 2 andre værker - igen udenad.

Den unge kunstner tog fuldstændig pusten fra publikum.

I mellemtiden har Alexander Poeluev så nydt sine priser, som - foruden en sum penge - var koncertrejser til USA, Australien og New Zealand.

Det er denne store mester, som blev tilbudt i Egtved. I øvrigt er det det eneste sted i Jylland, han gav koncert.

Kontakten til ham er blevet formidlet af accordeonlæreren på Allerød Musikskole, Peter Anders Nielsen.

Han fik således en aftale i stand med Alexander Poeluev om, at han spillede et stykke i koncertens 2. afdeling sammen med Egtved Musikskolens ældste harmonikaorkester, "Spirerne" assisteret af nogle af Musikskolens tidligere, dygtige harmonikaelever. Det blev naturligvis en enestående oplevelse for orkestermedlemmerne der fik mulighed for at spille sammen med Verdensmesteren.